LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment) és un entorn d’escriptori que converteix un sistema operatiu en un conjunt realment eficient pel què fa al consum de recursos de memòria i processament de l’ordinador.

Ja coneixem la metadistribució U-Lite (abans anomenada Ubuntu Lite) que va començar muntant un escriptori amb el gestor de finestres OpenBox, i ara porta tot el conjunt LXDE, basat en OpenBox. Un sistema operatiu complet basat en GNU/Linux.

Ara és Lubuntu (variant d’Ubuntu GNU/Linux) la nova distribució que treu el cap, sobretot adreçada a ordinadors portàtils de petit format (com els netbooks) i ordinadors antics que encara tinguin entre 64MB i 256MB de memòria RAM. Fins i tot destaca per la capacitat d’adaptar-se als telèfons mòbils, i aconsegueix rendiments superiors a qualsevol altre escriptori proveït amb els aparells.

L’escriptori XFCE ha estat durant anys la base per la variant lleugera anomenada Xubuntu, però que no ha acabat de convèncer la gent que ha volgut aprofitar ordinadors antics; requereix pocs recursos però no destaca per la seva eficiència. Així doncs, és provable que ens uns mesos Lubuntu esdevingui la variant substituta de Xubuntu.

Vegeu videos i recursos relacionats: