Dl 4 oct. 2010
GNU/Linux a les supercomputadores
Enviat per Narcis Garcia a la categoria Sense classificar
[3] Comentaris
El 12 d’abril del 2005 es va arrencar per primera vegada el que encara és un dels ordinadors més potents del món, batejat com a “Marenostrum” i evidentment funcionant amb un sistema operatiu basat en Unix, en aquest cas SuSE Linux Enterprise Server 9.
Aquest superordinador muntat per IBM porta 10.240 nuclis de processador PowerPC de 64 bits (el que sumarien més de 5.000 ordinadors domèstics), treballa sobre 20TiB de memòria RAM (el que podrien sumar més de 10.000 ordinadors domèstics) i té un magatzem de discs durs de 280 TiB en total (el que podrien sumar més de 280 ordinadors domèstics).
L’equip, que pesa 40 tones, està instal·lat en una sala de 120 metres quadrats del Centre de Supercomputació de Barcelona, i és utilitzat per la recerca científica sobre el genoma humà, sobre proteines i nous compostos farmacèutics, i també per treballar sobre models meteorològics.
La supercomputadora més potent del món, comparada el juny del 2010, utilitza processadors AMD i està instal·lada als Estats Units amb el nom de “Jaguar” i també utilitza una variant de SUSE Linux. En segon lloc mundial hi ha el “Nebulae” a la Xina (GNU/Linux), en tercer lloc el “Roadrunner” als USA (GNU/Linux), en quart lloc el “Kraken XT5” als USA (GNU/Linux) i així trobem els 23 ordinadors més potents del món, que tots funcionen amb distribucions de GNU/Linux des dels USA a la Xina, Japó, França, Corea, Alemanya, Arabia Saudí, Regne Unit i Russia.
El “Magic Cube” de Shanghai és l’únic ordinador del TOP25 que està funcionant amb una versió de proves de Microsoft Windows Server que l’han hagut d’adaptar expressament (HPC).